Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2013. augusztus 31., szombat

KIKÖTŐBEN - Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából

5000 Szolnok, Templom u. 2.: http://maps.google.hu/maps?hl=hu&q=500%20Szolnok%2C%20Templom%20u.%202.&source=calendar


MEGHÍVÓ (2013. augusztus 31. 16 óra)

2013. augusztus 24, szombat


KIKÖTŐBEN - Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából








Forrás: http://www.djm.hu/hirek-informaciok/meghivo-2013-augusztus-31-16-ora.html



Környezetbarát kiállítás nyílik Hamza D. Ákos műveiből Szolnokon


Szinte teljes egészében újrahasznosított alapanyagokból készültek a kiegészítői annak a kiállításnak, amely Hamza D. Ákos neves festőművész és filmrendező művészeti hagyatékából nyílik szombaton délután 16 órakor a Szolnoki Galériában - közölte Gurzó K. Enikő művészettörténész, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársa szerdán az MTI-vel.

A Kikötőben című tárlaton egyebek mellett bemutatják Hamza D. Ákos a közelmúltban előkerült Tabán című olajképét, amelyet a művész 1921-22-ben festett még budapesti diákként, így az a legkorábbinak számít összes ismert alkotása közül - jelezte a kétszintes galéria falait betöltő kiállítás rendezője. Hozzátette: idáig az 1940-es évek legvégén készült munkái alapján lehetett felvázolni az életművet.
Tájékoztatása szerint további érdekessége a kiállításnak, hogy felhasználja Hamza D. Ákos saját készítésű képcímkéit és vázlatait, illetve első ízben mutatja be a közönségnek a Magyarországról Brazíliába emigrált, hódmezővásárhelyi alkotó azon háttértevékenységét, amelyről sokáig nem illett beszélni. A diktatúra elől külföldre menekült magyar értelmiségi ugyanis szabadkőműves volt, és ezt nem is titkolta - mondta Gurzó K. Enikő.
A tárlat kézműves jellegét az adja, hogy a képfeliratok és a tablókhoz mellékelt magyarázatok kézzel készültek, újrahasznosítva kidobásra szánt fogyóeszközöket, de egyben alkalmazkodva a mindenkori kikötők és vasútállomások hangulatához is. A Hamza által élt "bedobozolt élet", a folyamatos úton levés, a gyakran fecnikre írt felhívásokban és közleményekben megtestesülő kommunikáció így környezettudatos módon válik kézzelfoghatóvá - fogalmazott a művészettörténész.
A művész Szolnokhoz nem csupán mint a Verseghy Ferenc Gimnázium és a ma már nem létező Abonyi úti iskola egykori tanulója kötődik, hanem atyai rokonai révén is. Azt követően, hogy több sikeres film elkészítése után az 1940-es évek végén elhagyta az országot, kikötőből kikötőbe vándorolt keresve az igazi emberi értékeket. Játékfilmjei itthon feledésbe merültek, képzőművészeti hagyatékáról pedig még csak tudomást sem szerzett a honi társadalom. Hamza D. Ákos közel 40 évi távollét után tért vissza 1989-ben Magyarországra, Jászberénybe, ahol 90 éves korában hunyt el.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/kultura/kornyezetbarat-kiallitas-nyilik-hamza-d-akos-muveibol-szolnokon.html


2013. augusztus 9., péntek

Előadás - Raffay Ernő: Mi köze Adynak a szabadkőművesekhez?

Mi köze Adynak a szabadkőművesekhez?
A 9. EMI-tábor szervezői elkezdték összeállítani az idei fesztivál előadósátrainak programkínálatát. A már jól ismert meghívottakkal idén is találkozhatnak a résztvevők.
Augusztus 9-én (pénteken), délelőtt 10.00 órától, Raffay Ernő történész lesz az EMI-tábor vendége, aki az Előadósátorban Ady Endre szabadkőművesekhez fűződő kapcsolatáról tart előadást. Hogy mi köze volt a magyar költőnek a világméretű szerveződéshez, és hogyan befolyásolta összefonódásuk Ady munkásságát, azt a tábor harmadik napján megtudhatják az érdeklődők.
***

Raffay Ernő (Borjád, 1948.) történész, politikus. A rendszerváltás alatt és után országgyűlési képviselő és az Antall-kormányban a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára volt. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanít.
1948-ban született, Borjádon. Pécsett érettségizett, 1968-ban. 1969-71 között sorkatona volt. 1977-ben végzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen, történelem-Kelet-Európa története szakon. 1977-1993 között a JATE történészoktatója volt: gyakornok, tanársegéd, adjunktus, 1989-től docens. 1981-ben doktorált, 1987-ben kandidált. Társalgási szinten beszél angolul és románul.
1989-90-ben az Erdélyi Szövetség társelnöke volt. 1993-94-ben a Hadtörténelmi Intézet és Múzeum főigazgatója, 1996-tól a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, tanszékvezetője. Később rektorhelyettese és a Bölcsészettudományi Kar dékánja. Magyarország XIX-XX. századi történelmét tanítja. Szakterülete Erdély és a román-magyar kapcsolatok, valamint Trianon és az elszakított területek magyarságának története. Három földrész sok városában tartott e témákban előadásokat.
A Trianon Társaság alapító tagja, később társelnöke. Rendszeresen közöl cikkeket és tanulmányokat. Trianon Titkai című könyvének jelentős szerepe volt a rendszerváltás időszakában abban, hogy a közfigyelem a határon túli magyarokra irányult.
2007-ben Szidiropulosz Archimédesszel létrehozta a Trianon Kutató Intézet nevű intézményt. Az intézet keretében Trianoni Szemle néven ad ki történelmi folyóiratot 2009 januárja óta.



Forrás: http://emitabor.hu/erdely/?o=417

Népszerű programok

Blogarchívum